Париж заплаши Техеран със санкции

Иран обвини Франция, че дестабилизира региона - така реагира на заплахите от Париж да наложи санкции на Техеран, ако диалогът с тази страна по повод ракетната й програма и влиянието й в региона "не доведе до резултати", предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Най-строгите американски санкции срещу Иран влязоха в сила (ОБЗОР)

"Ислямската република винаги е приканвала да бъдат укрепвани мирът и стабилността в региона", твърди иранското външно министерство в разпространено късно снощи комюнике.

"Иран разглежда мащабните продажби на модерни и нападателни оръжия от Франция като дестабилизиращ фактор, който нарушава баланса в региона", се казва в текста.

Иран ще продължи с ракетните опити, за да укрепи отбраната си

Франция има две изисквания: Иран да се откаже от износа на ракети за някои въоръжени групи в Близкия изток и за хусите в Йемен. Това посочи на 25 януари френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Иран трябва също така да прекрати действията, насочени към дестабилизиране на региона, добави той. Льо Дриан уточни, че съгласно резолюция 2254 на ООН за Сирия не може да има чуждестранно военно присъствие на сирийска територия.

"Започнахме труден диалог с Иран и сме готови, ако той не доведе до резултати, да прибегнем до санкции. И те знаят това", заяви френският външен министър.

"Ракетните възможности на Иран са част от легитимната му отбранителна мощ. Ракетната програма на Иран не подлежи на преговори и това бе заявено на французите", отговори външното министерство в Техеран. Ведомството предупреди, че всяка нова европейска санкция ще доведе до преразглеждане на отношенията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.