Санкциите няма да важат за осем държави

Най-строгите американски санкции срещу Иран влязоха в сила днес. Мерките засягат износа на ирански петрол и финансовите транзакции с ислямската република. Техеран обаче обяви, че ще продължи да продава петрола си в нарушение на санкциите.

Администрацията на президента Тръмп върна в сила всички санкции срещу Иран, вдигнати през 2015-та година след сключването на споразумението за ядрената програма.

От днес влизат в сила най-суровите санкции срещу Иран

„Новите санкции срещу Иран са много силни. Те са най-тежките, които някога сме налагали. Ще видим какво ще стане с Иран, но те не се справят много добре, каза президентът Доналд Тръмп.

Вашингтон  направи изключение за осем държави, които ще продължат да внасят ирански петрол. Въпреки че имената им не бяха официално съобщени, се смята, че това са Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Турция, Китай и Индия. Освен по петролния сектор, мерките удрят корабоплаването, банковите и  финансовите транкации. Последва отговорът на Иран.

Осем страни временно са изключени от санкциите на САЩ срещу Иран

„С чест ще нарушим санкциите, защото те са жестоки и са срещу международното право, срещу резолюциите на ООН. Затова ще го нарушим и всички други трябва да направят същото. Американците трябва да бъдат наказани завинаги”, заяви иранският президент Хасан Рохани. 

Европейските държави, които остават в споразумението за иранската ядрена програма намекнаха, че ще помогнат на бизнеса да продължи да търгува с Иран.

Хиляди иранци излязоха по улиците, за да протестират срещу Вашингтон и решението на президента Тръмп да наложи санкции.

Икономиката на Иран беше разклатена през последната година заради срива на риала спрямо долара и последвалото увеличение на цените на основните стоки.

Рохани срещу Тръмп: Икономическа война без пощада

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.