От днес влизат в сила санкциите на САЩ срещу Иран

От днес влизат в сила санкциите, наложени от САЩ срещу Иран. Причината за тях обясни американският президент Доналд Тръмп:

„По смисъла си иранското споразумение трябваше да допринесе до регионалния и международния мир и сигурност и докато САЩ спазват поетите ангажименти, иранският режим продължава да разпалва конфликт. С излизането ни от сделката ще работим с нашите съюзници да намерим истинско и трайно решение за иранската ядрена заплаха. Това включва и усилие да елиминираме заплахата от иранската балестична програма”.

В отговор президентът на Иран  Хасан Рохани заяви категорично,че страната му ще наруши санкциите.

От днес влизат в сила най-суровите санкции срещу Иран

"С чест ще нарушим санкциите, защото те са жестоки и са срещу международното право, срещу резолюциите на ООН. Затова ще го нарушим и всички други трябва да направят същото. Американците трябва да бъдат наказани завинаги”, каза Хасан Рохани.

„Санкциите, наложени на Иран, са много тежки. Тръмп реално се опитва да задуши икономиката на Иран и по този начин да намали влиянието й в региона. Абсолютно безпощаден е”, обясни в коментар за рубриката „КоментарНо” на предаването „Плюс-Минус” водещият Кузман Илиев.

„България трябва внимателно да следи процесите, защото, ако това напрежение се обтегне още повече и евентуално доставките и предлагането на петрол се дестабилизира, това може да доведе до повишаване на крайните цени на бензина и на дизела у нас”, добави Владимир Сиркаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.