Той снима конфликтите в Сирия, Хаити, Хондурас, Косово, Либия, Египет и Украйна

Животът му е война. Конфликтите в Хаити, Хондурас, Косово, Либия, Египет и Украйна са уроците, които е научил. Професионалната му кариера минава през Асошиейтед Прес и Ал Джазира. Негови кадри са публикувани на първите страници на издания като „New York Times", "Washington Post", „Тime”, „Die Welt”. През 2013-а печели „Пулицър“ за снимка от гражданската война в Сирия. Испанският фотограф Ману Брабо посети България за първото издание на Inspiration Photo Conference и се срещна с наш екип, преди да отпътува за поредната гореща точка - Донбас.

Той снима войната от упор. Работи на граничната линия между живота и смъртта. Документира престъпления, които човечеството е извършило срещу човечеството. Той е свидетел, а снимките са неговите показания.

От войната в Косово до кулинарната фотография (ВИДЕО)

Той споделя, че за него най-сериозният конфликт, който е отразявал е Сирия.

„Сирия, Сирия. Никога не се върнах. Нивото на бруталност срещу цивилните, на което станах свидетел - още изпитвам шок, когато си спомням. Там загубих най-добрия си приятел. От 22-и ноември 2000-та до средата на април 2016-а „Ислямска държава” отвлича поне по един мой приятел всеки ден”, казва Брабо.

Най-горчивият спомен за Ману в Сирия е убийството на неговия колега и другар - американския журналист Джеймс Фоли. През 2012-а година „Ислямска държава” го обезглавява, а видео записът от екзекуцията оставя трайна следа в Интернет и в дневника на испанския фотограф.

„Работил съм с джихадисти, но не от „Ислямска държава”. Не ги харесвам. Но една от задачите на журналиста е да обяснява неща, които не познаваме, които не разбираме. Нямам против да разкажа история за „Ислямска държава”. Снимал съм неонацисти и други групировки. И тях не ги харесвам. Но мога да се опитам да разбера какво се случва в главите им и да го обясня. Мисля, че този вид движения са грешка на нашето общество. Трябва да се учим от тези грешки. В противен случай ще продължим да ги повтаряме”, заявява Ману Брабо.

Фотографът е бил заложник на силите на Кадафи, прекарал е 45 дни в либийски затвор. Как е излязъл от там вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.