През това преминава животът на българския фотограф Илиан Илиев

От войната до шоколада. През това преминава животът на българския фотограф Илиан Илиев. След като отразява конфликта в Косово и снима живота в манастирите в Света гора, днес Илиан е носител на кулинарен Оскар и е номиниран за следващ с най-новата си книга - "Магията на шоколада". А опита си предава на студенти по фотография. За един живот от кръв и шоколад, разказва Драгомир Танев.

"Бях журналист на свободна практика. Какво съм видял? Нещо, което никой не иска да вижда. Много от снимките, които съм направил там, никога не са показвани и не мисля, че трябва да се показва. Ако не можеш да помогнеш с нещо, кажи новината и до там", разказва Илиев.

Решението на Косово да създаде армия предизвика напрежение на Балканите

"Навсякъде, където беше този конфликт, съм бил. Вървях с керваните, хората, които бягаха от Косово и влизаха в Албания. Камиони, пълни с деца. Те бягаха от бомбите, просто ги беше страх. В деня, след като падна бомба в болницата в Прищина, сутринта около останките обикаляхме и намерих едно място, където тлееше нещо. Това не е начинът, по който искам да работя. Затова излязох от журналистиката, а обичам да творя. Никой не може да надвие природата, но за съжаление, войната носи много разруха. Въпреки всичкото лошо, което се изсипва в една война, надделяват розите и хубавото, всичко свършва", каза Илиев.

ООН ще заседава заради армията на Косово

"Аз реших, че журналистиката не е моето поприще. Реших да се занимавам с реклама. Имаше период, в който снимах на сцената на нашата опера с балерините от Националния балет. Все повече ми се ослаждаше да рисувам с камерата. Направих една много успешна изложба при моето първо посещение в Света гора. Направих изложба и обиколих десетина държави. Стъпка по стъпка стигнах до храната. Любовта ми към това да готвя и то ми е в душата. Съчетах любовта ми към готвенето с умението ми да показвам храната апетитно", добавя фотографът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.