Като своя първа работа младите хора най-често избират сферата на услугите

Все повече млади хора у нас искат да работят, докато учат. Данните са от ново национално проучване на бизнеса.  А като своя първа работа младежите най-често избират сферата на услугите.

България все още е в дъното на европейската класация по брой млади хора, които нито учат, нито работят. Ново изследване показва, че само 20% от младежите в страната между 18 и 24 години имат работа.

В същото време близо 90% от тези, които в момента учат, споделят, че биха започнали успоредно и работа, стига да е с добро заплащане и гъвкаво работно време.

Как образованието осигурява успешно бъдеще?

Така например операторът Кристина оборва статистиката, че младите хора у нас са мързеливи. Започва първата си работа още на 15 като раздавач на флаери, а по-късно е пиколо и аниматор.

„Не е било нужно сама да си изкарвам парите, просто исках да пробвам нещо различно и ново и да се запознавам с нови хора”, споделя тя.

Вече на 18 и студент по икономика Кристина отново работи. Помага с информация и съвети на потребители на услуги от целия свят. 

ЕВРОСТАТ: Близо 15% от младите хора в България са в риск от бедност

„Имам достатъчно свободно време, само 3 дни съм на университет и няма смисъл само да харча пари насам-натам”, каза още Кристина.

Интернет е основният източник за търсене на работа, показват данните. Над 80% от младите хора се доверяват на мрежата, а само 20% - на Бюрото по труда или агенциите за подбор на кадри. Липса на информация, а не на желание за работа води до ниската заетост сред младите, казват експертите.

„90% от запитаните младежи декларират, че биха работили почасово през периода на своето образование. Отново 90 %, споделят, че е изключително важно да практикуват това, което са научили през периода на своето образование”, допълни Кристина Кънева от агенция за онлайн изследвания.

ОБУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ: Хора без педагогическо образование влизат в клас

Въпреки това за своя първа работа младежите избирали най-често нискоквалифицирани позиции.

„Младите хора всъщност не разбират какви възможности имат за първа работа и автоматично се ориентират към хотелиерство, ресторантьорство и не търсят толкова кариерно развитие, колкото само заплата”, допълни вицепрезидентът на аутсорсинг компания  Кристина Иванова.

Като водещ мотив за започване на работа младежите посочват именно  заплащането. Едва 10% избират работно място, за да трупат опит и знания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.