Това каза президентът след срещата си с министър-председателя на Португалия

България има ясна стратегическа цел и това е пълноценна интеграция в евроструктурите - членство в Шенген и Еврозоната. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след срещата си с министър-председателя на Португалия Антониу Коща на втория ден от официалното си посещение. Според държавния глава слепият ентусиазъм не винаги е полезен и членството ни в еврозоната трябва да стане след много задълбочена оценка на риска. Трябва да имаме много ясни мерки и те трябва да бъдат предварително готови - как да минимизираме потенциалните рискове за българската икономика и за българските граждани, допълни той.

Президентът Радев даде за пример Португалия, която от приемането й в ЕС до 2000 г. има голям икономически ръст от 5-6 процента. Но от влизането в еврозоната през 2000 година до преди две години страната изпада в стагнация, която е най-вече риск за конкурентоспособността на държавата, допълни президентът. Според него, ако трябва да бързаме за нещо, това е увеличаване на административния капацитет и доходите, както ни препоръчва еврокомисарят Валдис Домбровскис. 

Президентът Румен Радев определи посещението си в Португалия като ползотворно, което дава нов импулс на двустранните отношения, както и за съвместните действия на двете държави в рамките на ЕС. По време на посещението си той е поставил въпроса за пакета "Мобилност 1" много задълбочено и аргументирано. Португалската страна напълно разбира какви негативни ефекти ще има този пакет върху страните, които са по-отдалечени от центъра на Европа. По отношение на кохезионната политика и фондовете, предвидени за селско стопанство, държавният глава каза, че Португалия и България са единодушни, че те трябва да се развиват, въпреки че трябва да има по-голямо финансиране в други три важни области - сигурност, отбрана и миграция.
Президентът Румен Радев каза, че очаква при бъдещо посещение на президента на Поругалия Марселу Ребелу де Соуза да има голям бизнес форум, както и една по-солидна информационна платформа, защото все още в Португалия се знае малко за нашата страна.

Имах много полезна закуска с представители на португалския бизнес, посочи държавния глава. Някои от тези компании имат солидно инвеститорско присъствие в България, каза Радев и даде за пример фирма, която е закупила заводи за стъклен амбалаж и в най-близко бъдеще смята да инвестира още 300 млн. лева за изграждането на най-големите мощности от този тип в Европа. 
Португалската страна е проявила интерес и към българския ИТ сектор и строителство. Президентът Радев посочи, че един от основните проблеми в момента е липсата на квалифицирана работна ръка, което е пречка за развитието на бизнеса.

По-рано днес държавният глава проведе среща с председателя на Събранието на републиката Едуарду Феру Родригеш, както и получи почетния ключ на Лисабон от кмета на града Фернанду Медина. 

Тази вечер президентът Радев ще се срещне с българската общност в Португалия в сградата на българското посолство в Лисабон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.