Всяко пето дете у нас се е срещало с непознат след разговор в интернет

Спешни мерки срещу педофилите в мрежата. Експерти по киберсигурност готвят законови промени, които да гарантират онлайн защитата на децата.

Последните данни показват, че всяко пето дете у нас се е срещало с непознат след разговор в интернет. Историята на потърпевшо дете разказа неговата съученичка.

 „Искаше много да си намери приятелка и затова започна да си пише с хора. Намери си момиче, което също е от София и има същите интереси - филми, музика, книги, даже имат общи приятели. Това го го накара да й се довери”, разказа ученичката Симона.

Парламентът прие Закона за киберсигурността

След две седмици момичето предлага на момчето да се видят. Избира място без много хора - в парка.

„Но за съжаление, когато отива там вижда един възрастен човек да стои на пейката. Чака 15-20 минути и решава да си тръгне. И в този момент възрастният човек му казва „Ти ли си еди кой си" и той потвърждава, при което му щраква в главата какво става и на бърз ход си отива”, каза още Симона.

Още същата вечер започва истинският кошмар. Мъжът хаква профила на момчето и пише от негово име на приятелите му. Педофилите стават все по-активни в сайтовете, твърдят от Центъра за безопасен интернет. Често обаче полицията е безсилна, тъй като престъплението не е в графата „тежки".

Над 4000 кибератаки се осъществяват всеки ден

„За да се проследи, да се установи даден човек, трябва да се изискат трафични данни, което предполага тежко престъпление”, заяви Георги Апостолов от Център за безопасен интернет. 

Експерти вече са изготвили промени в Закона за личните съобщения, които да позволяват в определени ситуации, като тази на героят ни, данните да бъдат предоставяни. Остава обаче проблемът с минималната възраст за регистрация в социалните мрежи. От 13 години страната ни наскоро я вдига на 14. Според специалистите това не просто не решава, а дори задълбочава проблема.

 „Те и сега лъжат за възрастта си. Принудени са.  Дигаме с още една година изискването. Тоест още една година ще продължат да лъжат. Това ги поставя в риск”, каза още Георги Апостолов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.