Експозицията можем да видим в Националната галерия "Квадрат 500"

Националната галерия "Квадрат 500" представя фотоизложбата "България през стъклото на времето". Тя разкрива обичаите и занаятите, бита и душевността на българите от миналия век.

Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри на страната ни от 20-те и 30-те години на миналия век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли. Изложбата се появява на бял свят след една дипломатическа и човешка среща преди 20 години.

Историята на 36-те фотографии е необичайна. През 1999 г. италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат Антонина Стоянова семейна реликва - фотографски плаки, принадлежали на дядото на Надежда - Марко Близнаков.

Марко Близнаков е един от основоположниците на пристанищното дело у нас. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там се влюбва в девойката от благородническо потекло - Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия, а със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени "Дядото на диапозитива", публично разказва за красотите на своята родна земя.

Фотоизложбата можем да видим в "Квадрат 500" до 7 април.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.