ИДИЛ използва цивилни като човешки щит

Ожесточени сражения се водят днес между подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили и групировката ИДИЛ в последния анклав под контрола на екстремистите в Източна Сирия. Това съобщиха сирийска неправителствена организация, следяща развоя на конфликта, и кюрдска информационна агенция, цитирани от Асошиейтед прес и БТА . 

Предвожданите от кюрдски бойци опитват да превземат контролираното от ИДИЛ село Багуз и неговите околности, с което да сложат край на четиригодишната война срещу групировката, която превзе големи части от Сирия и Ирак и обяви през 2014 г. създаването на "халифат".

 ВОЙНАТА В СНИМКИ: Разказва фотографът Ману Брабо (ВИДЕО)

Настъплението е бавно заради разположените в района противопехотни мини, снайперисткия огън, използваните от екстремистите тунели и нападенията с коли бомби. ИДИЛ използва освен това цивилни като човешки щит, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. 

Той съобщи още за 13 загинали джихадисти, включително пет камикадзета, и шестима убити бойци на Сирийските демократични сили. Кюрдската агенция "Хауар" също съобщи за ожесточени боеве.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.