Министрите на отбраната на НАТО ще проведат утре среща в Брюксел

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разширяването на НАТО към страните от Западните Балкани ще укрепи Алианса ще подпомогне стабилизирането на региона и ще ускори хода на присъединяване на другите балкански страни към Северноатлантическия съюз, съобщава БГНЕС.

Столтенберг напомни преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на Алианса, в която за първи път ще има и представител на Македония, за военните конфликти и престъпления, които се случиха в Западните Балкани през 90-те години.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО

„НАТО изигра ключова роля в решаването на тези конфликти, в спирането на войните и стабилизирането на региона. Все още има много предизвикателства и проблеми, но е много окуражаващо, че имаме членове като Хърватия, Албания, Черна Гора и в бъдеще Северна Македония”, посочи Столтенберг.

Министрите на отбраната на НАТО ще проведат утре среща в Брюксел. Една от темите ще бъде мисията на Косовските сили (КФОР) и сътрудничеството им с Косовските сили за сигурност.

Очаква се турският министър на отбраната Хулуси Акар да се срещне с американския си колега Патрик Шанахан, както и с колегите си от Гърция, Република Северна Македония, Черна Гора, Италия и Грузия, съобщиха от турското министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.