Прогнози сочат, че антиевропейски партии ще спечелят 1/3 от местата в ЕП

Ново проучване на Европейския съвет сочи, че антиевропейските партии са напът да спечелят 1/3 от местата в Европейския парламент. Това предизвиква опасения, че биха могли да бъдат блокирани функциите на европейските институции в редица направления. Най-сериозни щели да бъдат щетите за търговията, сигурността и отбраната.

„Целта на това изследване беше да кажем на онези, които смятат, че европейските избори могат да минат и без тях, че този път наистина залогът е голям”. Това каза в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

ЕП: Правата на ромите са постоянно нарушавани в ЕС

Тя поясни, че Европарламентът е институцията, която одобрява бюджета на Общността за седем години напред.

„Ако ЕП реши да блокира следващата финансова рамка, това означава спиране на фондовете, на парите за отбрана, за сигурност, за граници и т.н.”, каза още Чернева. И допълни, че антиевропейските партии от т.нар. страни донори в ЕС не смятат, че солидарността в ЕС, която се отразява и в бюджета, е нещо ценно. Освен това, въпросните формации не одобряват свободното движение на хора – нещо, което засяга много българи.

Чернвева подчерта, че и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Brexit също ще минат през ЕП.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.