Титулярът на сметките у нас е адвокат с българско и други гражданства

Мащабна афера за преводи на милиони евро от държавната петролна компания на Венецуела към сметки в българска банка. Схемата е разкрита от американските служби и ДАНС. Титулярът на сметките у нас е адвокат с българско и други гражданства. По информация на NOVA това е Цветан Цанев. Преди дни за парични трансфери към България съобщи венецуелски депутат. Разследва се схема за пране на пари.

Схемата е стигнала първо до щатските служби, а през тях - и до нашите.

От Венецуела милиони евро, според информацията на ДАНС, са изтичали към доверителна адвокатска сметка в България. Това е особен вид банкова сметка, към която се разкриват подсметки - практика, която позволява повече контрол - например, да се изчака с даден превод, ако сметката, до която трябва да стигнат парите има запор.

След България, средствата са се насочвали към други държави - не е ясно нито колко, нито кои. Според информация на NOVA, преводите са за общо над 140 милиона лева. А сигналът от американското разузнаване до нашите служби е подаден в понеделник. Днес, два дни по-късно, темата стигна до премиера - на специална среща в Министерския съвет с американския посланик и службите.

И след засичането на схемата, по българската сметка движението е продължило. Според наши източници са правени преводи на около 50 милиона евро. Но не и оттук нататък.

„Взети са всички мерки за това, защото остатъчните средства, които са в немалък размер по тези сметки, към този момент да бъдат поставени под пълен контрол и да не се позволи напускането им на страната с недействителни основания”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Парите са били превеждани по доверителната сметка на адвокат, открита законно. Според наши източници, името му е Цветан Цанев. Адвокатът, участвал в схемата, има и други гражданства.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

„Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България”, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Офисът на адвокат Цанев е в центъра на София. От там - по телефона - обясниха, че той не е в България и не могат да ни дадат повече информация.

Според службите, милионите евро са минавали и заминавали oт Държавната петролна компания на Венецуела през българската сметка с различни аргументи.

„Нямащи нищо общо с адвокатската дейност като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и така нататък”, обясни Цацаров.

Най-вероятно схемата е пране на пари, допусна главният прокурор. А Съединените щати работят заедно с ДАНС. Обсъдили детайли по случая и с премиера.

„Причината за срещата беше критичната нужда да спрем нелегалния трансфер на средства, които подкрепят незаконната власт във Венецуела”, каза посланик на Съединените американски щати в България Ерик Рубин.

В неделя венецуелският депутат  Карлос Папапрони, приближен до временния президент Хуан Гуайдо, написа в Twitter, че „брокерска къща в България, се използва за ограбване на венецуелски пари”. Дали тази информация има връзка с конкретната сметка, запорирана от службите, щяло да се разбере по-нататък.

“Kогато бъдат проследени преводите в последните седмици, ще стане ясно доколко тези преводи имат връзка - и техният интензитет и количество - с развитието на политическата ситуация във Венецуела”, каза главният прокурор.

Няма други конкретни случаи за която и да е банка в страната, но за венецуелски преводи с помощта на БНБ се преглежда цялата банкова система. Пред NOVA от банката, която е използвана за схемата, нито потвърдиха, нито отрекоха да са запорирани конкретни сметки на конкретен техен клиент, но уточниха, че „банките, в които има доверителни сметки, също се борят с прането на пари, което обаче не снема отговорността от адвокатите и адвокатските дружества”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.