Новият проект ще бори сенчестата икономика в четири сектора

Сивият сектор убива както цялостната ни икономика, така и правата на работниците, които работят без договори и осигуровки, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Димитров обяви, че с новия проект "Активно участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България" ще борят сенчестата икономика в четири сектора.

Според него един от големите проблеми, произтичащ от работата на фирми в сивия сектор е недекларираният труд, който през 2013 г. в България е 17.8% при 11.6% за ЕС, като близо една пета (19.2%) от брутната добавена стойност у нас се генерира от недекларирания труд, при 16.4% за ЕС и подчерта, че по-нови данни за ръста на труда в сянка няма.

СЛЕД ПОСКЪПВАНЕТО НА ТОКА: Ще скочат ли цените на стоките от първа необходимост?

„Проблемът все още е голям и касае както икономиката, така и пазара. Негативните ефекти към фиска и социално осигурителната система са от една страна, а от друга страна и не на последно място са нарушени правата на работниците – здравни, социални и синдикални права“, заяви Пламен Димитров.

От КНСБ заявяват, че през 2019 г. синдикалната организация ще насочи усилията си към четири сектора – ремонт, поддръжка и техническо обслужване на моторни превозни средства; строителство; селско стопанство и лека промишленост – производство на текстил и облекла.

Министерството на икономиката ще иска 6 месеца отсрочка за Закона за горивата (ОБЗОР)

Даниела Алексиева от КНСБ уточни, че проектът се финансира по ОП „Добро управление“ и в рамките на него ще бъде изработена карта, която ще покаже в кои райони на страната какъв е ръстът на недекларираните договори в тези четири сектора.

Ще бъде създадено мобилно приложение за подаване на сигнали, ще бъде създаден анимационен филм, а в края му ще бъде разработен пакет от мерки, които ще включват законодателни инициативи с цел да бъде преборена сивата икономика и недекларирания труд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес