Коментират Димитър Гърдев и Валерий Тодоров

Случаят с парите от Венецуела много прилича на една класическа схема, която се използва в офшорните зони и това, което ми прави впечатление е, че България е имала такива пробойни , които дават възможност да бъдат откривани такива сметки. Това каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Българин получавал милиони евро от Венецуела

„Ако трябва да се върнем към „Панама пейпърс”, там всички бяха адвокати – адвокатски кантори в офшорните зони се използват точно за такива анонимни преводи и за разстилане на парите в последствие по различни сметки. Тук има класическо пране на пари, защото една държавна нефтена компания не може в последствие да разпределя към спортни федерации, към различни търговски фирми”, каза още Гърдев.

Журналистът Валерий Тодоров  заяви, че е очевидно, че става дума за мрежа. „До този момент не знаем какъв период обхваща цитираното разследване – какви са фактите, кои са лицата, защо през България, защо точно този човек. Очевидно, че той не е случайна фигура. Такива хора има достатъчно на брой, много често те са юристи, адвокати, т.е. хора с опит в международни сделки. Лично аз не съм изненадан от факта, че има такъв човек. По-скоро е любопитно защо Венецуела, защо това се разкрива сега на фона на останалите скандали -  стана доста горещо. Мисля, че с навлизането в предизборната надпревара – това са само ордьоврите, а по-горещите теми тепърва предстоят”, подчерта той.  

Тодоров обясни, че случаят не е забелязан сега. „Въпросът е защо изниква сега. В момента започва един вътрешен баланс на плюсовете и минусите от избира на една или друга власт. В момента и световната общност и голяма част от европейските държави са изправени пред този избор – какво да изберат между международното право и морала”, каза още журналистът.

Според него общата нишка между случая с парите от Венецуела и случая „Гебрев” са изборите.

„Според мен има някакъв частен интерес в този случай. Този частен интерес е в самото раздухване на случая”, каза Валерий Тодоров.

Димитър Гърдев предупреди, че е изключително важно да се стигне до разплитането на случая „Гебрев”, защото в противен случай може да има сериозни последствия за страната ни.

„Не случайно в България имаше много активна седмица. Не случайно са извикани и са потърсени срещи с тези посланици и ние трябва да обърнем внимание на изявлението на руския посланик. Само за няколко дни имахме сериозна дипломатическа активност, защото случаят с Гебрев и тази насока, която придоби той, че евентуално става въпрос за операция  на Руското военно разузнаване на територията на България – не трябва да се „хвърлят” такива версии, защото има големи последствия. Ако това е така, това е основание за нови санкции. В тези санкции може да попадне и „Турски поток””. Може да го направи „Гръцки поток”. Така че стигането до истината на разследването е изключително важно” ,каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес