Омбудсманът дава Изборния кодекс на Конституционния съд

Омбудсманът Мая Манолова ще даде Изборния кодекс на Конституционния съд. Манолова не е съгласна с промените в преференциите, както и с отмяната на електронното гласуване.

„Отнемат преференцията. Става абсолютно излишна. Все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева. 130 000 гласа няма как да се случи”, заяви Манолова.

Парламентът одобри окончателно новите изборни правила (ОБОБЩЕНИЕ)

След 15 часа напрегнати дебати, процедурни хватки и извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, депутатите гласуваха окончателно промените в Изборния кодекс тази нощ. Те решиха, че партиите в бюлетината ще са с номера от 1 до 100, а преференциите ще започват от 101. 

Поетапно хартиената бюлетина ще бъде изместена от машинен вот. На евроизборите ще има 3000 устройства, за местния вот наесен машините ще са 6000, а след кметските избори ще има само машинно гласуване. 

Един от най-спорните въпроси беше този за преференциите. Новите текстове предвиждат, че за да може кандидат от партийна листа да измести друг, трябва да събере повече 100 000 гласа.

Промените в преференциалния вот бяха предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ. Против бяха БСП, ВМРО и депутати от „Воля“, а „Атака“ отсъстваше от залата.

Преференциите са нещо много хубаво, но е хубаво и партиите да могат да си подредят кадрите, когато влизат в Общинския съвет или парламента”, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

Отнема се демократичното право на българския избирател и това е безспорно”, коментира Елена Йончева от БСП.

Според НФСБ, с повишаването на прага на преференциите, се персичал корпоративният вот. А ВМРО и левицата се надяват президентът да наложи вето върхо промените в Изборния кодекс. Това свое право Румен Радев може да упражни в 15-дневен срок от окончателното приемане на закона и след обнародването му в Държавен вестник.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли критиките на БСП и на омбудсмана срещу промените в изборното законодателство.

Аз съм се явявал на избори по всякакви кодекси и закони. За диктатура точно те ли да говорят -с Костинброд. България стои много добре и виждате, че всички ни хвалят. Ако се стегнем и във вътрешен план, малко по-скромно… Защото никой не е забравил кабинета на БСП с премиер Орешарски. А президентът Румен Радев спечели избори при същия Избирателен кодекс, при наше управление”, заяви премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.