Сериозно вълнение предизвика появата на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс

Вторият ден от Конференцията по сигурността в Мюнхен премина под знака на Великите сили, оръжейната война между тях и силните послания.

Сериозно вълнение предизвика появата на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. За отрицателно време спецчастите се умножиха двойно, а хеликоптер непрекъснато прелиташе над зоната за сигурност.

Така за поредна година Мюнхен стана арена на силни послания.

„Дадохме да се разбере, че няма да стоим безучастни, когато съюзниците на НАТО купуват оръжия от наши противници. Не можем да осигурим отбраната на Запада, ако нашите съюзници на Изток стават зависими”, заяви Пенс по време на конференцията.

Борисов се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Мюнхен (ВИДЕО+СНИМКИ)

По настояване на Вашингтон той се срещна с българския премиер Бойко Борисов. От разговора стана ясно, че се очаква през следващата седмица страната ни официално да изпрати предложение до Белия дом за новите изтребители.

Пенс благодарил за българската подкрепа по линия на Венецуела и похвалил службите.

„Поръча на неговия екип, изрично, два пъти, до края на годината да дойде в България и заедно да посетим някои от летищата и базите, където има американски войници”, каза Борисов.

Разговорите на официално ниво продължиха за пари и газ. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер похвалил България за охраната на границата и помолил да подкрепим новия бюджет. Ние пък сме заявили газовия хъб „Балкан”. 

„Нашите тръби ще се изпразнят и фактически оттук нататък е задължително да възстановим баланса и „Турски поток” да стане газов хъб „Балкан”. Много ясно съм му го заявил”, коментира министър-председателя Борисов след срещата си с Йотингер.

„Молекула руски газ в молекула руски газ, независимо дали идва през Украйна или през Балтийско море. Това означава, че на въпроса „Колко зависими сме от руския газ?” не може да се отговори просто с това кой газопровод се използва. Никой не иска да бъде зависим единствено от Русия”, коментира германският канцлер Ангела Меркел.

А докато големите сили обсъждаха горещите теми, под прозорците на световните лидери имаше протест на антиглобалисти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.