Здравната инспекция ще разположи мобилен кабинет в "Христо Ботев"

Спешни мерки срещу ново огнище на морбили у нас. Столичната здравна инспекция ще разположи мобилен кабинет в столичния квартал "Христо Ботев" заради опасения от разпространение на болестта.

В квартала са регистрирани нови случаи на заболели и затова започва спешна ваксинация и реимунизация на жителите в "Христо Ботев", особено на малките деца.

Първи случай на починал от морбили в Киев

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Здравните власти изпращат мобилен екип от лекари в един от кварталите, където болно дете и бременната му майка са пребивавали в последните дни. Заразените в страната са 27. Засега се смята, че основният източник на заразяване е детското отделение в Разложката болница.

По данни на Здравното министерство страната ни не изпълнява препоръките на Световната здравна организация за поне 95% имунизационен обхват срещу морбили. За последната година са ваксинирани под 93% от децата на 13 месеца и малко над 87% от 12-годишните, които имат втори прием на ваксината.

Новината за откритите случаи на морбили притесни хората в квартал "Христо Ботев". Нина вече е взела мерки. Майката твърди, че има ваксина, но не е сигурна дали и синът й е имунизиран.

Продължава издирването на хора, които са били в контакт с болни от морбили

Още утре в квартала ще бъде поставен мобилен кабинет с лекарски екип. Решението идва след спешна среща между здравните и общинските власти.

Пунктът ще бъде разположен срещу кварталното училище. 

"От утре в 9 сутринта всеки, който желае и който не е ваксиниран - бил той дете или родител, може да дойде, за да се ваксинира безплатно", каза кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова.

Броят на болните от морбили у нас достигна 27 (ОБЗОР) 

Мобилният кабинет ще остане толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъдат имунизирани всички желаещи, обещават от общината. Предполага се, че заразата в "Христо Ботев" е пренесена от 9-месечно бебе и майка му, от Костенец, които били на гости при роднини в квартала.

"Майката преди около две седмици е изкарала някакво заболяване, протичащо с температура и обрив и най-вероятно тя е първоизточникът на инфекцията", заяви доц. д-р Атанас Мангъров. 

Случаят обаче нямал връзка с огнището, дошло от детското отделение на Разложката болница. Според медиците е твърде вероятно в столицата да се появи ново огнище на болестта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.