МОН подготвя нов стандарт за класните стаи в училищата

„Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител. Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е, защото има страни, които са приели тази възможност, но тя не е задължително да бъде базирана на принципа на самоопределяне, а те са в отговор на медицински нужди. Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба”. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в коментар на опцията учениците сами да избират какъв е полът им. Тя била част от инструмента за самооценка Selfie и предлагала няколко възможности – мъж, жена и друго. Вълчев съобщи, че към момента има само един сигнал срещу тази опция.

Красимир Вълчев: Изключително важно е ранното кариерно ориентиране на учениците

Министърът съобщи още, че МОН подготвя нов стандарт за физическата среда в училищата. Подредбата и вида на класните стаи ще бъдат разчупени.

„Ще търсим нови интерактивни методи на обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на wifi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение, преди всичко чрез проектори. Говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г.”, заяви още образователния министър, цитиран от БГНЕС.

Вълчев подчерта, че експертите ще работят и за безопасното сърфиране на децата в интернет. По думите му ще бъде подписан меморандум за дигитално образование в подкрепа на предприетите политики от Министерството на образованието.

Вълчев: 30% от випускниците заминават в чужбина

Вълчев коментира и нарастващия брой на заболелите от морбили в столичния квартал „Христо Ботев“. „Притеснително е нарастването на случаите на заболелите. Лекарите следят ситуацията, но в момента не мога да кажа, че имаме предпоставка за преустановяване на учебния процес“, заключи образователният министър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.