Кардинал Джордж Пел е бивш ковчежник и съветник на папата

Нов голям скандал в Католическата църква. Един от най-високопоставените служители на Ватикана беше признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца в Австралия. Блудството е извършено с две 13-годишни момчета през 1996 година.

Случаят с кардинал Джордж Пел представлява падение с библейски мащаби. „Изключително е да видим упадъкът на такъв човек. Един от най-могъщите в Рим”, казва журналистът от "Гардиън", Австралия – Дейвид Мар.

Австралийският кардинал, който е и бивш ковчежник на Ватикана, е признат за виновен в няколко сексуални посегателства срещу деца. Обвинението беше отправено от една от жертвите, а адвокатката прочете изявление от нейно име.

Папа Франциск сравни педофилията с „човешко жертвоприношение“

„Като много пострадали, аз преживях срам, самота и борба. Като много други пострадали ми отне години, за да разбера какви са последствията върху живота ми”, коментира Вивиа Уотър, адвокат на пострадал.

„Мисля, че този случай трябва да даде кураж на всеки, който се чуди дали ще му повярват и дали ще спечели битката. Трябва да му даде кураж да продължи напред и поне да бъде чут”, казва Фил Нейгъл, който е пострадал от посегателство като дете.

Съдът признал кардинала за виновен на 11 декември миналата година, но досега е имало съдебна забрана да се публикуват подробности по процеса.

77-годишният Джон Пел отхвърля категорично обвиненията, а адвокатът му вече обяви, че вече е обжалвал решението. Присъдата ще бъде определена на започващо в сряда заседание на съдебния състав. През декември папата прекрати работата на кардинала като негов съветник. Обявяването му за виновен обаче доведе скандала със сексуалните посегателства срещу деца до сърцето на Ватикана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.