Отстъпката се дава според екооценката на автомобила

Шофьорите в странатa масово трябва да сменят талоните на колите си, ако искат да платят по-нисък данък. Причината е, че отстъпката се дава според екооценката на автомобила, но тя невинаги е вписана в талона.

„Тези документи са били използвани при регистрацията на автомобила пред КАТ. В миналото са видели, че е Евро 4”, казва шофьорът Станимир Ботев. В големия талон на колата му няма евростандарт, въпреки че данните фигурират в документа, който е получил от фирмата производител при покупката на колата. „За да си сменя големия талон, те изискват документ от официалния представител на фирмата производител в България, за който ми искат 132 лева”, допълва Станимир. Към това се прибавя и такса от 23 лева, която трябва да плати в КАТ за новия талон. Шофьорът е изчислил още, че новият му данък ще бъде със 70 лева по-нисък. Но преди това трябва да плати 155. Според него облекченията не си струват на фона на необходимите финансови усилия в тази посока.

КАТ вече няма да спира камионите в празнични и почивни дни

От общината в София казват, че за тях не е важно дали информацията за екостандарта е вписана в талона. Важен бил електронният обмен на данни, който получават от Пътна полиция. „Водеща е информацията е от КАТ. Ако те ни подадат информация за съответното превозно средство, без това да налага смяна талона, ние бихме го приели, но не сме водещи в този процес”, казва Дончо Барбалов, заместник-кмет по транспорта.

В публикация във Facebook от полицията обясняват, че подмяната на талона се налага, само ако това се изисква от общината. В някои общини искали шофьорите да попълнят декларация. Te обясниха, че проблемът идвал от вноса на по-старите коли, по стари правила, когато не е съществувала еврокатегория.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.