Фотографът Владимир Донков ще измине 800 км отвъд полярния кръг, преминавайки през три държави

Фотографът Владимир Донков тръгва на най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция. Той ще измине 800 километра отвъд полярния кръг, преминавайки през три държави – Швеция, Финландия и Норвегия.  Той ще се придвижва със ски и ще тегли 85-килограмова шейна , където ще са всичките му провизии за следващите 35 дни.

„За мен това е логично продължение на другите приключения, които съм правил досега , аз обичам да тествам за себе си човешките възможности”, каза той.

Владимир Донков е фотограф по професия, започва да тества границите на човешките възможности преди 10 години. Обиколил е снимайки почти целия свят. Организира фотографски експедиции  в Арктика, Патагония, Хималаите. През 2018-та печели награда на Нешънал Джиографик и провежда експедиция в Шри Ланка и Калифорния, където се среща отблизо със сини китове.

БЪЛГАРКИТЕ, КОИТО ПРОМЕНЯТ СВЕТА: Какво е да участваш в експедиция на Антарктида?

На 12 март тръгва от България за най-дългата самостоятелна полярна българска експедиция. Тръгва от Лапландия и след малко повече от 30 дни трябва да стигне до най-северната точка на Европа Нордкап.  Това не първата му самостоятелна експедиция – прекарал е около два месеца, обикаляйки Северна Норвегия и Гренландия.

Владимир е живял в САЩ, Норвегия, Великобритания и Малта, докато един ден не осъзнава, че България е неговото място. За да има винаги къде да се връща от поредното фотографско приключение.

За да се подготви за поредното приключение  Владимир тегли гуми, тренира във фитнеса или в планината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.