Единственият български вестник в Украйна е останал без финансиране

Комисия да проверява за фиктивни български училища в Украйна. Това предложи председателят на Комисията за българите в чужбина към Народното събрание Андон Дончев.  

„Има български училища в Украйна, които се водят само на хартия. За съжаление няма достатъчно добър контрол, за да се види колко училища реално функционират и кои усвояват неправомерно средства. Трябва да се направи комисия, която в необявено време да направи проверка. Имало е опит за проверка, но на място са им казали, че децата са във ваканция”, разкри Дончев.

България е отпуснала над 11 млн. лв. за 205 неделни училища

По време на заседанието на Комисията стана ясно, че единственият български вестник в Украйна „Роден край“ е останал без финансиране. Той е седмичник с 200 000 тираж.

 „Считаме че българското Външно министерство трябва да се намеси и да реши проблема. Един от начините е да изпратим нота. Това е нарушаване на правото на малцинствата и не бива да се допуска”, коментира Дончев.

Петко Дойчев от Външно министерство уточни, че вестник „Роден край” получава субсидия от украинския бюджет в размер около 120 000 лева. По същия начин се субсидират още 5 подобни вестника. Според информацията към днешна дата е, че субсидията е спряна в края на 2018 година. Очакванията са, че след изборите в Украйна парите отново ще бъдат възстановени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.