Новият режим е въведен в 1923 училища

Елитни училища съкращават приема на ученици заради обучението в една смяна. Режимът трябва да обхване всички от по-следващата година. Засега обаче новият режим е въведен в 1923 училища, а в 333 продължава да се учи и сутрин и следобед. 

Първите седем години в 109-то основно училище, Ясен учи само първа смяна. Последният опит на ръководството да отговори на наплива, е за сметка на учителската стая.

Много от възпитаниците на основното училище са се насочили към елитни гимназии. Приемат ли ги обаче, Ясен и Ина ще трябва тепърва да учат на две смени. „Няма да съжалявам, когато едни пет години съм се чувствала не чак толкова добре”, казва Ина. „Наистина първа смяна е много по-удобно”, коментира Ясен.

Столично училище дари жизненоважна апаратура на „Майчин дом”

Ина е избрала испанската гимназия - тук  въобще нямат избор. Учат на две смени и пак се налага да ограничат приема за догодина с една паралелка.

Желаната гимназия дели сградата с желано основно училище и занималнята към него. Още десетки училища свиват приема с по една паралелка, но министерството е убедено в ползите от новия режим - като в 109-то. „Ако е една паралелка, това не би трябвало като цяло да повлияе на развитието училището”, коментира  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Междувременно на общинско ниво се търсят варианти за разширяване на съществуващите сгради и за строителство на нови.  За София вече са планирани  четири.  За следващата учебна година, още 36 училища в страната ще преминат към едносменния режим.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.