Глобата за шофьор, който бъде хванат да извършва нерегламентиран превоз, е 1 500 лв.

Незаконен превоз на пътници. Хора с личните си коли, без какъвто и да е било лиценз за таксита и без касов апарат возят пътници срещу заплащане.

Евтин превоз в града. Това предлага руска компания за превоз на пътници у нас. Екип на NOVA решава да провери. Поръчваме такси от центъра на София до летището. При идването на колата установяваме първото нарушение - автомобилът не е означен като такси. „Повечето са си нормални автомобили, като моя. Данъци не плащаш, нищо не плащаш. Малко е, както се казва, „Welcome to Bulgaria”, коментира шофьорът.

ВАС забрани споделените пътувания в България

Колата не е оборудвана с касов апарат, няма и карта на водача. Получаваме информация от човек, работил във фирмата, че компанията е в сивия сектор. „Абсолютно никакви изисквания няма към шофьора. По никакъв начин не са ме карали да подпиша каквото и да било. Аз съм ходил в офиса точно един път, и то защото имах проблем със самото приложение”, казва човек, работил във фирмата, пожелал да остане анонимен.

Решаваме да проверим. Наше подставено лице кандидатства за работа. По негово желание срещата е в офиса на фирмата. Става ясно, че не са нужни никакви документи, освен шофьорска книжка. Получава и инструкции какво да направи, ако го спре полиция. „Значи ако Ви спрат полицаи, Вие няма да казвате, че извършвате таксиметрова дейност. Само ако кажете "Аз извършвам таксиметрова дейност”, което не е съвсем така, а нямате лиценз и касов апарат нямате - ще имате големи проблеми", казва жена от фирмата.

Глобата за шофьор, който бъде хванат да извършва нерегламентиран превоз, е 1 500 лв. Освен това се свалят и номерата на автомобила за срок от 6 месеца

Комисията за защита на конкуренцията проверява дали руската компания извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес