То става само 16 дни преди датата за напускане на Европейския съюз

Тереза Мей претърпя поражение, след като снощи британският парламент отново отхвърли сделката за Brexit. 16 дни преди датата за напускане на Европейския съюз, тази вечер британските депутати са изправени пред ново ключово решение - Brexit „със” или „без” сделка.

Привържениците и противниците на Brexit са единни - споразумението за „развод” с Брюксел на Тереза Мей не е добро. Снощният вот в парламента рязко увеличи шанса за удължаване на Brexit, което удовлетворява и двата лагера. Гласуването отново показа голяма разлика - 391 депутати гласуваха против споразумението с Брюксел, а 242 го подкрепиха.

Франс прес: Съдбата на Мей вече виси на косъм

За втори път британският парламент отхвърля договора за Brexit, въпреки усилията в последния момент на Тереза Мей за предоговаряне.  Веднага след второто си поражение, премиерът се изправи пред депутатите, но с пресипнал глас.

„Нека бъда пределно ясна - ако утре гласувате срещу излизане от Съюза без сделка и поискате удължаване на срока за Brexit - това не решава проблема, пред който сме изправени” каза Мей.

Проблемът пред Лондон е несигурността, когато едно 46-годишно сътрудничество внезапно приключи без каквито и да било договорености.

Британското правителство с план при „твърд Brexit”

„Ще бъде много трудно, защото никой не знае каква ще бъде икономическата картина след две седмици, три седмици, да не говорим за 3-4 месеца”, заяви финансовият анализатор Майкъл Нюсън.

Засега само няколко неща са сигурни - цените на роуминга за британците ще се увеличат, а те ще трябва да попълват десетки формуляри за да пътуват в Европа. Фирмите ще бъдат затрупани от митнически декларации и от магазините в Лондон ще изчезнат европейските стоки.

 „Ще трябва да живеем с последиците. Трябва да се каже на хората, че системата ги е предала, че глобализацията ги е предала и затова ще трябва да започнат отначало, което е много трудно. И именно това откриват в момента привържениците на Brexit” каза Джордж Озбърн – бивш министър на финансите на Великобритания.

Британският печат анализира перипетиите около Brexit

Тази вечер парламентът ще решава дали иска Brexit без сделка. Ако отхвърли това, утре депутатите ще трябва да гласуват за удължаване на срока за напускане на Евросъюза. Ако се стигне до Brexit без сделка, всяка сфера от живота на 90 000 българи, живеещи на Острова, ще бъде засегната. Например – те няма да могат да шофират там с европейски книжки, нито пък с британски в Европа.

Ще скочи сериозно роумингът за телефонните разговори с Великобритания. Скачат и таксите за банкови преводи, а в самото начало на отделянето - те дори няма да бъдат възможни. Проблем ще бъде и с пазара - както в самата Великобритания, така и онлайн от британски сайтове, тъй като всички стоки ще се облагат с мито при вкарването им в Евросъюза. Безвизов режим ще има само за престой до 90 дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.