Меркел ще положи всички усилия, за да постигне консенсус на срещата на върха, заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел

Германското правителство приветства "ясната молба" от страна на Великобритания за удължаване на планирания изход от ЕС, само часове преди срещата на високо равнище в Брюксел.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел, Щефан Зайберт, отказа да заяви позицията на Берлин относно предложението на британския премиер Тереза Мей да отложи Brexit до 30 юни, като заяви, че 27-те останали държави-членки трябва да вземат единодушно решение на срещата в четвъртък, съобщават АФП и БГНЕС.

ЕК: Ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати

"Преди всичко приветстваме ясната молба от страна на Великобритания и на тази основа ЕС-27 може да реагира в четвъртък и петък", каза той пред репортери. "Мога само да ви посъветвам да изчакате преговорите на срещата на върха на ЕС по този въпрос," каза той в отговор на въпроси относно позицията на Берлин по искането, като предвижда "интензивен дебат".

Зайберт каза, че Меркел ще положи всички усилия, за да постигне консенсус на срещата на върха. Нейният външен министър Хайко Маас подходи не толкова примирено. "Писмото на Тереза Мей не разрешава нито един проблем, а само още повече отдалечава решението", каза той пред репортери. "Винаги сме казвали, че ако Европейският съвет ще трябва да вземе решение за забавяне относно Великобритания, тогава бихме искали да знаем защо и с каква цел."

Тереза Мей поиска ЕС да отложи Brexit до 30 юни

Европейският съвет потвърди, че е получил писмо от Мей с молба за забавяне, като лидерите на останалите 27 страни от ЕС трябва да вземат решение за това на срещата на върха. Мей се нуждае от повече време, защото депутатите й отказаха да одобрят сделката, която сключи с ЕС за напускане на блока.

Лидерите на ЕС изразяват все по-голямо разочарование от факта, че Великобритания не успя да одобри ясен план за Brexit до достигането на крайния срок 29 март за напускане на блока. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.