Остава открит въпросът за продължителността, уточни Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че вижда възможност за одобряване на искането на Лондон за удължаване на срока до оттеглянето на Великобритания от ЕС. Той съобщи, че е разговарял с британския премиер Тереза Мей. По неговите думи има възможност държавните и правителствените ръководители от ЕС да подкрепят кратка отсрочка, но при условие, че тя бъде гласувана и от британския парламент. Остава открит въпросът за продължителността, уточни Туск.

Тереза Мей поиска ЕС да отложи Brexit до 30 юни

По думите му заявеният от Лондон срок 30 юни поставя политически и правни въпроси. „Засега не предвиждам извънредно заседание на Европейския съвет по този въпрос. Ако държавните и правителствените ръководители на ЕС одобрят препоръката ми и при положително гласуване от британския парламент, може да приключим въпроса за отлагането с писмена процедура. Не бих се поколебал да свикам и извънредно заседание на Европейския съвет следващата седмица”, добави той, цитиран от БТА.

По неговите думи втората молба в полученото днес в Брюксел писмо от Мей за одобряване на постигнатото в Страсбург споразумение между Великобритания и Европейската комисия с допълнителни пояснения към постигнатото споразумение, може да бъде одобрено от ЕС и не създава опасност.

ЕК: Ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати

Макар надеждата да е бледа и нарастващата умора да е оправдана, не може да се откажем до последния миг от търсенето на положителен изход, без предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, посочи Туск. Той призова за проява на търпение и добра воля. „Убеден съм, че търпението и добронамереността няма да ни липсват в тази най-критична точка”, добави той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.