Вицепремиерът проведе редица срещи в японската столица

Кимоно с български шевици на Олимпиадата в Токио през 2020 г. Такова облече и външният министър Екатерина Захариева по време на визитата си в Япония.

Проектът „Кимоно” е по поръчка на японския олимпийски комитет. Ще бъдат изработени 196 кимона, пресъздаващи традициите, културата и природата на всяка от държавите, които ще участват в игрите. 130 вече са готови. Едно от тях е кимоното, с което ще бъде воден българският отбор на Олимпиадата. Церемония с всички кимона ще е част от откриването на игрите.

В първия ден от своето посещение в Япония вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица срещи. Двете страни изразиха готовност да обменят експерти в различни области, да подпомогнат Западните Балкани с конкретни проекти, да задълбочат сътрудничеството си в образоването, културата, спорта и равнопоставеността на мъжете и жените.

“България няма да забрави подкрепата от страна на Япония по време на прехода, благодарение на която бяха финансирани различни проекти на стойност над 1,4 млрд. лева. Искаме да продължим нашето сътрудничество с проекти в Западните Балкани, фокусирани върху младежите и малките и средните предприятия“, каза Захариева на срещата си с Шиничи Китаока, президент на Японската агенция за международно сътрудничество.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

“Вие сте успешен модел за много държави, тъй като за сравнително кратък период от получател на помощи се превърнахте в донор”, изтъкна Шиничи Китаока. Той изрази готовност Японската агенция за международно сътрудничество да продължи работа с България по различни проекти в Западните Балкани, отговарящи на Софийския дневен ред, приет от лидерите от ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

През февруари т.г. се проведе първата българо-японска инициатива по темата - семинар за Западните Балкани за превенция на наводненията и отговора при тези бедствия, чийто съорганизатор бе Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, а финансирането бе от МВнР на България в рамките на официалната помощ за развитие.

Екатерина Захариева и Шиничи Китаока обсъдиха и други области на бъдещо сътрудничество - обучение на експерти,

Японската агенция за международно сътрудничество координира политиката в областта на официалната помощ за развитие на Япония, както и отпускане на преференциални заеми и безвъзмездни помощи по линия на Японската банка за международно сътрудничество. Агенцията има над 1800 души персонал, 97 задгранични представителства, работи по проекти в 150 страни и е с бюджет от около 1 трилион йени (около 8,5 млрд. долара).

След 1989 г. Агенцията е финансирала обучение на 842 български експерти в Япония, изпращане на 243 японски експерти в България и над 200 доброволци, доставка на оборудване, проекти за техническо сътрудничество и изследвания.

За първи път представител на българско правителство бе приет и от губернатора на Токио. Постът се заема от дама - Юрико Койке, бивш съветник на премиера по национална сигурност, бивш министър на отбраната и на околната среда. Сред приоритетите й като губернатор са опазването на околната среда и устойчивото развитие на Токио, както и организацията на летните олимпийски игри Токио 2020.  

“Ние знаем, че България е силна много в гимнастиката и художествената гимнастика и се надяваме страната да се представи отлично - каза г-жа Койке на срещата с вицепремиера Захариева. - Знам, че България е страна с много силни жени, които са представени на много нива в обществения живот. Вие сте на 18-о място в световната класация за овластяване на жените, Япония е по-назад и се надявам да научим много от вас.”

Захариева на визита в Япония

“Сигурна съм, че Токио 2020 ще бъдат много успешни, пожелавам успех на всички атлети, особено на българските и японските - каза Екатерина Захариева. - България има много какво да сподели за ролята на жените в политиката и в бизнеса.” Вицепремиерът припомни, че първата сватба на олимпийски игри между спортисти е била в Токио през 1964 година - на Николай Проданов и Диана Йоргова, а техен кум става президентът на Международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж.

Министър Екатерина Захариева се включи и в инициативата за изработване на медалите на олимпиада от метали, извлечени от стари мобилни телефони. Тя и всички членове на нейната си делегация дариха стари свои телефони за рециклиране, които ще бъдат използвани за направата на близо 5000 златни, сребърни и бронзови медали.

“В 45 училища в Токио децата изучават неща, свързани с България, искаме да задълбочим това сътрудничество”, заяви още губернаторът на Токио и поиска да се увеличи и културният обмен, особено гостуването на различни творци от България.

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе домакин и на прием в българското посолство, който положи началото на честванията на три годишнини в българо-японските отношения - 110 години от първите официални контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

По време на приема, събрал дипломати и приятели на България, министър Захариева награди петима японски граждани за приноса им към страната ни - диригента Мицуйоши Оикава, музиканта фолклорист Широ Ишидзака, склуптора Масаджи Асага, почетния консул на България в Осака Юдзуру Хирано и шофьорът в посолството ни Теруаки Шиота, който от 36 години вози българските посланици в Страната на изгряващото слънце.

Министър Захариева проведе и среща с тримата почетни консули на България в Япония, разговаря с японски бизнесмени, желаещи да внасят продукти от България, както и с инвеститорите на най-голямата фабрика за производство на японско суши в Европа, която се намира в Пловдив.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.