Специалният прокурор Робърт Мълър предаде своя доклад

След близо две години, руското разследване на специалния прокурор Робърт Мълър вече е  приключило и той предаде своя доклад. В него няма препоръки за нови обвинения.

Тръмп отрече да е работил някога за Русия

Мълър трябваше да установи дали хора от щаба на Тръмп са помагали на руските служби в опита им да повлияят на президентските избори от 2016 г. и дали след това Доналд Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието в това разследване. 

Милър го предаде в петък следобед на главния прокурор на САЩ.  Според правилата на специалния прокурор той трябва да предаде като заключение обобщена информация за заведените криминални дела. Милър трябваше да  установи дали е имало хора от щаба на Тръмп или самият президент по някакъв начин не са помогнали в руското вмешателство на изборите. 17-те разузнавателни служби на САЩ стигнаха до един и същи извод, че Русия, под нареждането на президента Владимир Путин, се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. с цел да помогне на Доналд Тръмп и да дискредитира Хилари Клинтън.

"Това е продължение на същия лов на вещици. Те го знаят и зад завесите се смеят на това. Продължение на същата безсмислица. Няма сговаряне. Няма възпрепятстване на правосъдието. Всеки го знае. Цялото нещо е голяма измама. Аз го наричам лов на вещици. Ще видим какво ще стане. Високоуважаваният главен прокурор ще реши", коментира Доналд Тръмп.

До този момент са повдигнати обвинения срещу 34 души, 3 организации, 7 души са признали вината си, един е осъден, четирима са в затвора, петима са с произнесени присъди, като сред тях са едни от най-близките хора на Тръмп.

Големите въпроси сега са дали в доклада има данни за бизнес връзките на Доналд Тръмп с Русия.

Дали уволнението на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми е възпрепятстване на правосъдието.

Дали плащането на пари на двете плеймейтки, за да си замълчат за  връзките си с Тръмп преди изборите е престъпление.

И дали комитета на Тръмп по встъпването му в длъжност е получил дарения от чужди правителства.

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.