Вижте съветите на специалистите

Очакваме нормална, типична пролет. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев в ефира на „Събуди се”.

„С температурите нямаме проблем. Февруари беше малко по-топъл. Март засега върви убийствено топъл – от 3 до 4 градуса над нормата са средните температури. С това леко захлаждане, или по-скоро влизане в нормите в края на месеца, ние ще си останем с много топъл март. Очаква се същото за април и май. През април и май не се очаква количество на валежите над нормата.

Лятото няма да е по-дъждовно от обичайното, каза още климатологът.

„В Западна България ще вали с 20% повече през лятото, но на морето не се очакват по-голямо количество валежи.  В планините ще има повече дъжд, докато в равнините той ще бъде в нормата”, каза проф. Рачев.

Кои са най-здравословните храни по света?

Как се отразява смяната на сезона и преминаването към по-топлото време на хората? Председателят на Oбщопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов съобщи, че с настъпването на пролетта неговите пациенти по-често се оплакват от боли в ставите.

„Съветвам всички да избягват твърде ранните култури, които са оранжерийни, да се използват сезонните, да не се прекалява с ранните плодове и зеленчуци. Причината е, че обработката им не е достатъчно качествена и се получават чревни проблеми”, каза той. Лекарят съветва да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци като ряпа и моркови и да се избягват ранните плодове – ягоди, грозде. 

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Какво ядат българските деца?

Диетологът д-р Мария Русинова препоръча прием на плодове и зеленчуци, но като междинна закуска в 10 и 16 часа. „Могат да се използват за сутрешна закуска, ако им добавим ядки и семена. В този сезон трябва да намалим тестените храни, обработените храни, въглехидратите и захарите”, съветва тя.

Председателят на Сдружението на нутриционистите в България  Яна Данаилова смята, че храната трябва да бъде с минимална обработка, свежа и сезонна. „През пролетния сезон чувстваме лек дискомфорт, който се дължи на липсата на витамини и и минерали от дългата зима, от липсата а слънчева светлина”, поясни специалистът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.