Експерти коментираха предложението "Света София" да бъде превърната в джамия

„Причините да се говори така е отдалечаването на Турция с гигантски крачки от Запада. Ердоган е контрапункт на светска Турция”. Това каза бившият ни консул в Одрин Георги Димов в ефира на "Здравей, България". Той и археологът професор Николай Овчаров коментираха искането на Ердоган да превърне настоящия музей и бивша православна църква „Света София” в мюсюлмански молитвен дом.

Историк: Намерението на Ердоган да превърне „Св. София” в джамия е предизборен трик

Те определиха намерението на президента като предизборен ход. "Не за първи път се правят такива призиви. Изборите, които ще се проведат, ще бъдат 16-ите на Ердоган, откакто е на власт. За пръв път обаче икономиката на Турция е в такова тежко състояние. На гладния народ му трябва хляб и зрелище. Хлябът го няма – ето го зрелището”, коментира Димов.

Ердоган иска да върне на "Света София" в Истанбул статута на джамия

Според Овчаров такъв акт е сравним с това „джамията в Мека да стане църква”. Превръщането на "Света София" в джамия би означавало да се замажат всички християнски фрески вътре, което би довело до международен скандал, особено в православна Русия, смята археологът.

В тази връзка Димов посочи, че отношенията между Анкара и Москва не са еднозначни. „Американският президент Доналд Тръмп е директен и проблемите в отношенията на САЩ с Турция веднага се изтъкват. С Москва обаче се замитат под килима”, смята той.

Вътрешният министър се срещна с главния прокурор на Турция (СНИМКИ)

Бившият консул коментира и визитата на турския главен прокурор Мехмед Акарджа у нас. „Той е дошъл да му предаваме гюленисти и кюрди. За нас, т.е. за целия Запад, гюленистите не са терористи - това е категорично. Ако ние се огънем - много жалко”, допълни Димов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.