На гласуване ще бъдат подложени още промените в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове

Депутатите ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи връщането на стария праг при преференциалния вот. Това ще се случи на първото за седмицата пленарно заседание, предаде БГНЕС.

Правната комисия одобри връщането на стария праг на преференцията

Новите текстове предвиждат да се върнат старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% - на изборите за депутати в Европейския парламент. Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията. То бе провокирано от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса през месец февруари.

Депутатите окончателно гласуват промените в Изборния кодекс

В рамките на пленарното заседание депутатите ще гласуват и решение за удължаване срока на действие на временната анкетна комисия, която проучва изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство. Проекторешението предвижда срокът на действие на комисията да бъде удължен с три месеца.

На гласуване ще бъдат подложени още промените в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. 

Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.