Очаква се планът на Мей да влезе за трети път в парламента в петък

Дебати в парламента в Лондон. Депутатите не можаха да се съгласят за нито една от предложените алтернативи от Тереза Мей за раздяла с Европейския съюз. Очаква се в петък нейният план да влезе за трети път в парламента.

След като депутатите се заканиха да вземат контрола върху Brexit от правителството, защото то не се справя, самите те не успяха да предложат нищо. Бяха гласувани 8 различни варианта за действие и всички бяха отхвърлени. Така вниманието се върна върху плана на Тереза Мей и въпросът - ще има ли различен резултат, ако бъде подложен на гласуване за трети път.

Трето гласуване за Brexit утре в британския парламент

От гласуваните 8 предложения отново стана ясно какво не искат депутатите в Уестминстър, но продължава да не е известно какво искат и как ще го постигнат.

 "Снощи преброихме 8 пъти "не". Сега се нуждаем от едно "да" за следващия ни ход напред", каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Днес стана ясно, че следващият ход ще е отново планът на Тереза Мей, който влиза в парламента за трети път. Но отново има големи съмнения, че ще бъде одобрен, след като ключовият съюзник на правителството - северноиралндските юнионисти, казаха, че пак ще гласуват срещу него.

Тереза Мей предложи да подаде оставка: Какво следва?

"Ние не получаваме всичко, което искаме. Европейският съюз е в същата ситуация. Бизнесът разбира, че компромисите са есенцията на всяка сложна сделка като тази. Оставам на мнение, че планът Мей е най-добрата налична опция", заяви вицепремиерът на Великобритания Дейвид Лингдън.

За реализъм и прагматизъм призова и бизнесът.

"Едно нещо е пределно ясно. Великобритания не е готова за твърд Brexit. Нито правителството, нито агенциите са подготвени. Много фирми също не са готови. Бизнес така не може да се управлява, нито пък държава", каза генералният директор на Британската търговска камара Адам Маршал.

От търговската камара във Великобритания заявиха, че е крайно време политиците да престанат да следват нереални цели.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си