Възможните сценарии според "Франс прес"

След като британските депутати отхвърлиха днес сделката за Brexit за трети път, накъде върви процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз, пита "Франс прес". Какви са възможните сценарии според агенцията:

Brexit без сделка на 12 април
Лондон има срок до 12 април да направи на Европейския съюз алтернативно предложение. В противен случай Великобритания ще излезе без сделка от блока на тази дата.
По този начин Великобритания би прекратила членството си в ЕС без преходен период и без постигнато споразумение за бъдещите отношения между нея и блока. Този сценарий създава опасения сред икономическите среди.

Британските депутати отново отхвърлиха сделката за Brexit (ВИДЕО)

Дългосрочно отлагане на Brexit
Лидерите на Европейския съюз заявиха за възможността Brexit да бъде отложен дългосрочно, ако сделката за Brexit бъде отхвърлена и при условие, че междувременно настъпи някаква голяма промяна.
Тереза Мей каза в сряда, че тя няма да е премиер при евентуални нови преговори с Брюксел. Именно това може да се окаже исканата от ЕС промяна, тъй като ново правителство на Консервативната партия с нови идеи ще може да започне отначало преговорите с Европейския съюз.
Дългосрочното отлагане на Brexit може да продължи поне до края на тази година, предупреди Европейската комисия. При този вариант се подразбира, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент през май.

Доналд Туск свиква извънреден Европейски съвет на 10 април

Предсрочни избори
Друг възможен сценарий е смяна на правителството във Великобритания след произвеждане на предсрочни избори. Те могат да бъдат произведени, ако парламентът и правителството не успеят да постигнат споразумение за изпълнението на Brexit. До подобни избори може да се стигне след вот на недоверие към правителството на Тереза Мей.

Без Brexit
Сценарият за анулиране на Brexit, на който се противопоставя Тереза Мей, не може да бъде изключен предвид хаоса във Великобритания.
Според Съда на Европейския съюз Великобритания може сама да анулира Brexit, за което не е нужно одобрението на останалите държави членки на ЕС.
Подобно решение обаче изисква произвеждане на нови избори във Великобритания или втори референдум за Брекзит, отбелязва Франс прес.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си