Нестабилно в следващите дни ще е времето в почти цяла Европа

Денят се очертава облачен, с превалявания на много места в страната. След обяд валежите ще са в централната и източната част и ще бъдат придружени с гръмотевици. Температурите ще се колебаят между 13 и 18 градуса. В София и по Черноморието дневната температура ще е около 15 градуса.

В планините ще е облачно. Очакваме снеговалежи по високите места над 2000 метра надморска височина. Под тази граница ще вали дъжд.

Нестабилно в следващите дни ще е времето в почти цяла Централна Южна и Югоизточна Европа. Тези райони попадат под влиянието на зона с ниско атмосферно налягане. Това предполага валежи, които в Южна Франция, Северна Италия и по Адриатическото крайбрежие ще са интензивни.

У нас до края на седмицата времето също ще е динамично – с чести превалявания и гръмотевична дейност. В събота ще вали повече в Дунавската равнина, а в неделя – в Източна България и конкретно - по Черноморието. Дневните температури през почивните дни леко ще се понижат до 12-13 градуса.

Заради валежите и снеготопенето в планините в края на седмицата има риск от поройни наводнения по водосбора на река Янтра в Северна България, по средното течение на река Тунджа около язовир Жребчево, по течението на реките Струма и Места в Югозападна България.

Навсякъде в планинските и предпланинските райони има предпоставки за свлачища. Това важи особено за пътната мрежа в Родопите, по Кресненското и Искърското дефиле.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.