Изпълнила ли е своето предназначение?

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и празник на българските юристи. Днес през 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция. На днешния ден поглеждаме и към настоящата Конституция с важни въпроси.

Морално остаряла ли е тя? Изпълнила ли е своето предназначение и има ли нужда от промяна? 

Четвъртата българска Конституция е официално приета на 19 юли 1991 г. Тя, в сравнение с предходните три, стъпва на солидна основа от множество конституционни проекти.

Отбелязваме 140 години от подписването на Търновската конституция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Конституцията от 1991 година целеше да създаде основите на една демократична държава. Бяха взаимствани модели от добре функциониращи западни конституции”, заяви конституционен съдия проф. Атанас Семов.

Според председателят на СДС Румен Христов това е било Конституцията на компромиса. „Наричам я така, защото бяха необходими компромиси. Знаем, че през 1990 г. мнозинство във Великото народно събрание имаше бившата комунистическа партия”, каза още Христов.

В началото на прехода Конституцията измести въпроса за съдържанието на реалните реформи. „Лошото е, че усещането у хората е, че ние направихме формална демокрация, а не същинска. Една от традиционните реалности, в българския политически живот, е злоупотребата с власт”, коментира проф. Атанас Семов.

В последните години се забеляза повдигане на обществения дебат за нуждата от промяна на политическия модел на управление. 

Още за историята на четвъртата българска конституция гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.