Лекарите и сестрите предупреждават, че лечебното заведение може да остане без медици

Бъдещото на единствената работеща педиатрия у нас е под въпрос. Персоналът на специализираната болница по детски болести "проф. Иван Митев" излиза на протест. Лекарите и сестрите предупреждават, че лечебното заведение може да остане без медици.

Защо има недостиг на педиатри в болниците?

„Вчера бяхме на среща с министър Ананиев и министър Начева. За съжаление нашите искания не бяха удовлетворени – не беше дадена строга рамка и гаранция за срока, в който да бъдат изпълнени.” Това каза за „Здравей България” д-р Адил Кадъм, лекар в Специализирана болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”. По думите ѝ исканията на педиатрите са за промяна на статута на настоящата педеатрична болница, която е единствена за България, отпадане на лимитите в приема на пациенти, както и достойно заплащане на работниците.

„Условията, при които работим, са най-неблагоприятни – не само за нас, а и за нашите пациенти. Ние сме поставени като последна инстанция – да приемаме най-тежките случаи. Когато има лимит, ние не сме в състояние да ги приемем”, сподели друг специалист от педиатрията.

Той каза още, че се стига до случаи, при които не могат да приемат деца за лечение.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.