Вижте историята на Татяна Сергеева

Жена остана без самоличност докато чака за българско гражданство. Бившата руска гражданка Татяна Сергеева е ограбена в градския транспорт и остава без документи и без достъп до банковите си сметки. Оказва се, че заради процедурни разпоредби не могат да й бъдат издадени нови документи. Сега има проблеми с бизнеса си, защото няма достъп до парите си, а навсякъде ѝ искат лична карта.

Татяна има кафене в София, живее в България от 36 години. Идва в страната ни по любов, разведена е и има двама сина. През 2015-та решава да подаде документи за българско гражданство.

Мъж на 29 години се оказа без самоличност (ВИДЕО)

„Просто спонтаннно решихме с децата, така и така живеем в България, по-добре да съм българска гражданка, говоря български по-добре от някои българи, чета на български, пиша на български, мисля на български. Смятам България вече за моя родина”, споделя тя.

Преминава през всички стъпки за придобиване на гражданство – подава документи в Министерство на правосъдието. В началото на 2018-та г. преминава първия етап от преоцедурата и е одобрена.

Следващата стъпка е отказ от руско гражданство. Предава паспорта си в руското посолство. На 14-ти декември подава й последните нужни документи в Министество на правосъдието. Още същият месец в сайта на министеството е публикувано положително становище на Съвета по гражданство и информация, че се очаква указ на Вицепрезидента на Република България.

По думите на Татяна за нещастие на 2-ри февруари 2019-та година тя става жертва на кражба. Остава без документи и без достъп до банкови сметки.

Български паспорти срещу инвестиции

„Отидох в полиция „Миграция” , понеже личната ми карта е издадена там. Те ми казаха, че не могат да ми издадат нова карта за постоянно пребиваване и ми издадоха ей това удостоверение, че се водя при тях по еди си какъв номер”, сподели потърпевшата.

Търси съдействие от канцеларията на Президенството, но те отказали да й дадат информация до къде е стигнала процедурата за придобиване на българско гражданство. 

„36 години редовно си плащам здравни осигуровки, всички данъци и да има такова негативно отношение към хората”, казва бившата руска гражданка. Обръща се към екипа на Омбудсмана на Република България.

 „За първи път виждам такъв случай. Не е нормално толкова време тази процедура да продължава, направихме проверка”, заяви Димитър Бонголов, директор на дирекция „ Национален превантивен механизъм” към Омбудсмана на Република България.

Двамата с Татяна тръгват по следите на документите ѝ. От Президенството получават информация, че липсва документ, че жената е върнала руския си паспорт в руското посолство. Следва посещение в Министерство на правосъдието , от където казват, че всички документи са налични и са изпратени в Президенството през януари 2019-та година. Това потвърдиха и за NOVA от пресцентъра на правосъдното министерство.

Расте броят на жалбите към омбудсмана

“Надявах се , че след нашето писмо ще има бърза реакция. Ние имаме постоянно такива жалби и да ви кажа не е нов проблема”, добави Бонголов.

През  последните 3 месеца Татяна е ничий гражданин и това пречи на бизнеса й. „Ако извърша в момента някакво престъпление как ще докажат, че това съм аз, или ако умра как ще ми издадат смъртен акт, при положение, че аз нямам нищо. Всичко ми се спъва - на 2-ри феруари животът ми се заступори”, споделя потърпевшата.

На запитване на NOVA от Президенството отговориха, че предложенията се разглеждат от Комисията по българско гражданство по реда на тяхното постъпване.

Мая Манолова: Българските граждани имат огромни проблеми (ВИДЕО)

„В Комисията по българско гражданство не е постъпвал писмен сигнал от г-жа Сергеева за възникналия проблем и документите й са разглеждани по общия ред. Към момента на постъпването на писмото от омбудсмана на Република България документите на г-жа Сергеева са били обработени. В идните дни предстои подписване на указ от вицепрезидента. Предстои в идните дни подписване на указ от вицепрезидента Илияна Йотова, в който фигурира и г-жа Сергеева”, съобщиха те.

Тъй като изключения от правилото не би могло да има, Татяна ще трябва да изчака края на процедурата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.