Сигналите, подадени до Манолова, са близо 13 000

Значително е нараснал броят на жалбите, които граждани са подали към омбудсмана Мая Манолова през 2018г. Това сочи годишният доклад, който общественият защитник и нейният екип внесоха днес в Народното събрание, информира БГНЕС.

Отчетът е 380 страници, а в него са описани основните проблеми на гражданите, както и взетите мерки от страна на институциите. Данните показват, че жалбите адресирани до Манолова през изминалата година са 12 890. 24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията.

„Спрямо 2015 г., когато встъпих в длъжност, това е повече от два пъти нарастване на жалбите на гражданите и на случаите, в които те се обръщат към омбудсмана за защита и съдействие. Какъв е изводът – проблемите на хората растат. Стават все повече, а те имат нужда от институция, която да стои зад гърба им и да ги подкрепя. Не просто да ги утешава, а да реши техните проблеми“, смята Манолова.

Манолова отчита още 30 кръгли маси и обществени обсъждания, 11 законодателни инициативи и 139 населени места, в които са организирани изнесени приемни и срещи с граждани.

Манолова осъди „Топлофикация София“

Според доклада, най-често подаваните сигнали са срещу монополните дружества.

„Това са жалбите срещу топлофикации, ВиК дружества, бързи кредити, колекторски фирми, банки, частни съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод на социални и трудови права. На трето място са жалбите, свързани с правото на собственост и екологичните проблеми, както и свръх застрояване“, допълни общественият защитник.

Манолова определи като една от най-големите победи на институцията - спечелената битка, водена заедно с майките на деца с увреждания, довела да приемането на три нови законопроекта в социалната сфера. С тях на практика започна реформа на политиките за хората с увреждания.

Мая Манолова определи като успешната кампанията ѝ срещу модерното робство. „През миналата година близо 5 хил. работници са получили своите неизплатени заплати от некоректни работодатели, които са в размер на 8 млн. лв.“, отечете омбудсманът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.