Тарторите живеели в лукс, а жертвите им - в скотски условия

Организираната престъпна група, занимавала се с трансфериране на хора с цел просия, е  „работила” по две линии. Това съобщават от МВР.

При първата бивали набирани хора от социално слабите слоеве на жители на селото. Обещавано им било, че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град. Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка жертвите получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане.

Мащабна акция във Видинско срещу трафика на хора, 9 души са задържани (ВИДЕО)

Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т.нар. просяци, била  от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, обясни изпълняващият длъжността ръководител на  Специализираната прокуратура Димитър Петров.

"ПРОФЕСИЯ: ПРОСЯК": Прилики и разлики между 2015 г. и 2019 г.

„Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция, притеснени останалите предприели бързо прибиране в България”, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин.

Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема реално са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са висок социален статус без да имат и един работен ден - на гърба на хора, които са в неравностойно положение. Спиридонов подчерта, че усилията на МВР са именно в тази посока – елиминиране на групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.