Недоволството е заради отнетият лиценз на федерацията по автомобилен спорт

Автомобилни състезатели на протест дни преди юбилейното 50-то рали "България". Причината за недоволството е отнетият преди дни лиценз на федерацията по автомобилен спорт. Според състезателите това ще постави под въпрос бъдещето на рали шампионатите у нас.

По жълтите павета в центъра на столицата преминаха най-бързите спортни коли у нас. Някои от тях с по 400 коня. Рали шампионът Стефан Стоев  твърди, че причината да се състезава за България е именно дългогодишната подкрепа от федерацията и не би работил с друга.

„Всички колеги ще се пренасочат да карат към чужбина, под чужд флаг, за чужди отбори”, казва Стоев. Българската федерация по автомобилен спорт вече от 20 години организира у нас първенствата от календара на международната федерация. В началото на годината обаче Съюзът на българските автомобилисти прекратява договора й.

Картинг състезание събра 25 000 лв за децата, преборили онкозаболявания

„Отнеха ни лиценза без да имат това право. Не може организация, която не прави спорт да държи и да пределигира на територията на България”, заяви от своя страна Николай Златков, член на УС на БФАС. Не на същото мнение обаче са от Съюза на автомобилистите. Решението за отнетия лиценз дошло след редица нарушения от страна на федерацията.

„Хора, които съставят правилници и гласуват тези правилници и после участват в състезания - това е категорично нарушаване. Наказват се състезатели с лишаване на права години наред и по този начин някои стават служебно шампиони - просто прекратихме това - борбата за власт”, каза Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти.

Лицензът сега е в ръцете на ново сдружение, регистрирано преди половин година. „Няма никаква опасност автомобилният спорт да продължи да се развива”, добави Панчев. Десетки клубове като този на Стефан Стоев обаче твърдят, че няма да преминат към новото дружество.

„Не искаме да се състезаваме за новата федерация, защото подозираме, че няма да има феърплей”, заяви той. За да се гарантират предстоящите състезания старата федерация ще продължи да изпълнява функциите си още 6 месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.