Хиляди миряни преминават под плащаницата

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Хиляди миряни изпълниха православните храмове, за да преминат под плащаницата, която символизира плата, в който е било увито божието тяло. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Христос и се прекланят пред саможертвата му. На този ден в храмовете се извършва неговото опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

СНИМКИ ОТ ХРАМА "СВЕТА НЕДЕЛЯ" ВИЖТЕ ТУК

„На Разпети петък си спомняме страданията на Господа Исус Христос и се стараем да следваме Господа в неговия трънлив път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от Величието на Спасителя и Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример на живот“, обърна се патриарх Неофит към православните християни. 

На Разпети петък Божият син е бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

Патриархът: Православните християни да се вдъхновят от подвига на Спасителя

Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни. Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни Го, разпни Го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз "Осанна, Осанна".

Боядисват рекорден брой яйца в Бачковския манастир

Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя - "Свети Убрус" /"Светото покривало за глава"/ и "Светата Тигла" /от латинското тегула - керемида/.

На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. Погребан е в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. 

Какво каза за дншния ден отец Ангел от църквата "Света София" вижте във видеото по-долу:

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес