ЕС: 58% от българите не вярват в независимостта на съдебната система

Евронаблюдението върху българската съдебна система остава. Мониторингът няма да отпадне в мандата на сегашната Европейска комисия, който изтича в края на октомври. Това заяви европейският комисар по правосъдието Вера Юрова в Брюксел. По думите й, все още има мерки и цели, които трябва да бъдат постигнати. 

"Тенденцията не е удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система", каза Юрова.

„Поне 7 от 10 граждани, които са оценили своята съдебна система като лоша го правят, заради влияние или натиск от политици”, добави тя.

Борисов за имотните скандали: Замесените и от съдебната система да подадат оставки или да излязат в отпуск

Юрова сподели, че проучването служи повече като наръчник, отколкото класация и добави, че зависи от страни като Испания сами да разберат, защо доверието към съдебната им система е намаляло през годините.

Голям брой от хората в Хърватия, Словакия, България и Испания оценяват независимостта на техните съдилища и съдии като лоша или много лоша. Това става ясно от изследване на ЕС публикувано в петък, съобщава БГНЕС.

На дъното на класацията е Хърватия - 76% от гражданите ѝ са оценили независимостта на съдебната като изключително лоша или много лоша. Само 18% от хората са казали, че смятат независимостта на съдебната система за добра или много добра.

Според доклада България също е в дъното на класацията - 58% от гражданите са дали негативна оценка за 34% са я оценили позитивно, а 8% са нямали мнение по въпроса.

Панов против предложението за разследване на "тримата големи" в съдебната система

Освен Хърватия, най-ниско в класацията, над България, стои Словакия, където убийството на разследващ журналист и неговата годеница предизвикаха масови протести. Там 60% от гражданите са дали негативна оценка на съдебната система, 28% са я оценили позитивно, а 12% са имали неутрално мнение.

Испания се нарежда след България с 55% от хората, които са дали негативна оценка, 37% са дали позитивна оценка, а 24% са нямали мнение по въпроса.

Избраха Данаил Кирилов за министър на правосъдието (ВИДЕО)

Гражданите в северните страни членки на съюза показват по-високи нива на доверие.

На върха на класацията се намира Дания със своите 87% от гражданите, които смятат, че съдебната система е добра или много добра и само 6% я оценяват като лоша или много лоша. 7% нямат мнение по въпроса.

Финландия, Австрия, Швеция и Ирландия следват в класацията, като Великобритания не е много по-назад със своите 70% от гражданите, които смятат, че съдебната им система е добра, 19% я оценяват негативно, а 11% нямат мнение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.