Бизнесът влиза в училище, за да търси работна ръка

Гладът за кадри расте, алармира бизнеса. Сферите, в които няма кой да работи се увеличават и липсата на работна ръка на много места се усеща осезаемо. За да оцелее, бизнесът реши да влезе в училище и там да си търси кадри.

30 години ни делят от това да загубим половината професии, които упражняваме в момента. А според Световния икономически форум, професии като бояджия и обущар, ще изчезнат дори след 15 години. 

 

Застрашени от изчезване са служителите в кол центровете, в архивите, секретарките, пощальоните. Ако в близко бъдеще се лишим от тези професии, основните причини ще бъдат развитието на технологиите и автоматизацията. Тези фактори вече са успели да елиминират професии като "оператор в телефонна централа" и "машинописка" например.

 


На изчезване са и не малко занаяти. Българската асансьорна асоциация спешно търси 100 техници на асансьори. Цели райони в страна са на път да останат без поддръжка на съораженията. Това принуди бизнеса да влезе в училище, за да търси кадри.

Асансьори в цялата страна спират да работят

"Средна заплата е 2000-3000 лв. и нагоре в България. Ние, като асоциация, осигуряваме работа и в чужбина, където изкарват и по няколко хиляди евро.То е като командировка - с подсигурени квартири, с подсигурен транспорт", каза инж. Христо Таков от Българска асансьорна асоциация.

Майки носят детски колички на ръце по стълбите на метрото

През последните години, това се променя. И новите асансьори стават все повече. Монтажът е далеч по-лесен, поддръжката - също, но трябват хора.

Бизнесът влиза в училище, за да си търси кадри. Решението на проблема от Асансьорната асоциация опитват да намерят сами - като пополяризират професията. Започнали с профилираната гимназия "Попов", където 13 от учениците пожелали да опитат. 

Кадровият проблем при тази професия обаче, не засяга само бранша, предупреждават от Асоциацията, а всички нас. 

УНСС пред фалит? Защо висшето заведение поиска милиони от държавата?

Заради липсата на кадри, страната ни търпи загуби в особено големи размери.

"Надяваме се, че един ден ще пенсионират образователната система от социализма, за да се реши въпросът. Коренът на проблема е в образованието", каза в ефира на "Събуди се" предприемачът Светлин Наков.

"За мен е по-важно да се говори за това каква е визията и мисленето сред хората, защото то ще определи каква ще е образователната система. Не могат всички въпроси при тази динамична среда, свързани с по-дългосрочна визия, да бъдат решени от един план за действия. Трябва да мислим малко по-пазарно и в сферата на образованието", заяви предприемачът Милена Стойчева.

Според Наков професиите на бъдещето възникват всеки ден, тъй като технологията подобрява начина, по който упражняваме професиите. По думите му на места вече няма нужда от човешка ръка, а от по-висок интелект.

Темата за недостига на кадри и тенденциите на пазара на труда коментират във видеото предприемачите Милена Стойчева и Светлин Наков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.