Оплакват се от липса на асансьори в подлеза на Ларгото в София

Майки са принудени да изкачват стълби с детски колички на ръце. Това се случва на метростанции в София, където няма асансьори или пък не работят.

На метростанция „Сердика”, от страната на Здравното министерство, няма асансьор.

„Обикновено детските колички тежат между 9 и 10кг., бебето ако е поне 3кг – майката трябва да бута минимум 12кг. Изключително трудно е ако се движиш по линията „Младост-Люлин” да стигнеш до Здравно министерство или до пешеходната част на ул. „Витоша”. Причината за това е, че няма асансьор, който да изкарва майките с колички и инвалидите от тази страна на булеварда”, заяви Мариана Конова.

„Преди няколко дни ми се наложи да изкача стълбите от „Линия 1” от влака до нивото горе. Направих го, за да спестя една голяма обиколка и да използвам асансьорите, които са налични. Това обаче няма как да се случи ако съм сама или ако не помоля някой да ми помогне. Ако се спъне някой, не ми се мисли какво може да се случи с количката”, коментира Галя Станева.  

„Със сигурност това, което разказват майките не е приятно. Отнема малко повече време, отколкото биха реализирали тези свои действия при наличие на асансьор в тази зона. За съжаление обаче, точно тук, в тази зона, не съществува техническа възможност за изграждане на асансьор”, коментира инж. Кирил Заеков от "Метрополитен".

Още по темата гладейте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.