Вижте историята на Радомир Балабанов - монах Нектарий

Радомир Балабанов е бил актьор. Днес името му е Нектарий и е монах. За вярата, за битките със себе си и за дългия път Балабанов разказва в „Къси разкази” на Мария Йотова.

„Като бях на 12 попитах родителите си „Какъв е смисълът на живота?”. Те ми отговориха – „да си имаш семейство и деца”. Добре – ти си имаш деца, децата ти и те си имат семейство, но каква е целта. Казаха ми, че въпросът е глупав и не ми отговориха”, споделя бившият актьор.

Първоначално искал да играе на сцена, за да бъде център на внимание. Усещал моментно удовлетворение от работата си, но винаги чувствал в последствие тотална празнота.

„Къси разкази”: Пенсионери от ново поколение

„С цялото си същество аз разбрах, че не може да няма бог. Исках да стана свещенник, но през ум не ми е минавало да стана монах”, добави Балабанов. Имал връзка с момиче, което обаче не било вярващо, и в последствие те се разделят. От първия път, когато на глас изрича „Искам да стана монах” до момента, в който получава благословение да отиде в манастир минават  5 години.

„Човек е докаран до състояние, в което не може да чуе, какво става в него. А това, което става в нас, е грандиозно. Една човешка душа е много по-ценна от целия свят – защото е безсмъртна. Светът ще загине – а тя остава” казва той.

„Ние сме създадени, за да станем богове. На земята е работилница за богове. За да станеш, нов човек, трябва да промениш начинът си на мислене”, сподели още монахът.

Целия разказ вижте във видеото.  

ОЩЕ НОВИНИ ЗА ВЕЛИКДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.