Тя представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия

Повече от 12 години д-р Врабевски инвестира в развитието на талантливите деца на България. Наскоро подкрепи и златното момиче на българския шах - 16-годишната Нургюл Салимова. Тя вече е гросмайстор за жени. Нургюл представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия. 

„Играх 11 партии. По този начин покрих последната си норма за Гросмайстор за жени. Записах 5 победи, 4 равенства и 2 загуби. Загубите, разбира се бяха най-трудни. Не обичам да губя, но се опитвам след партията бързо да забравя, за да не ми влияе на играта. Преди това ми беше сериозен проблем. За щастие вече го изчистих. За победите също – след 15 минути вече съм забравила партията и гледам за следващия ден“, разказа Нургюл Салимова.

Партиите на турнира пък продължили повече от 4 часа. „Докато противникът ми мисли и аз също мисля върху позицията и се опитвам да отгатна хода и да мога да пресметна, за да не загубя повече време, когато той изиграе хода си“, каза още Нургюл. Тя често играе шах с първия човек, с когото е играла – баща й Илхан. 

Нургюл Салимова е вече Гросмайстор при жените

„Избягвам да играя с нея по книга, защото знае всички хватки“, споделя баща й Илхан Салимов.

На пръв поглед шахът не изглежда скъп спорт, но реалността е друга. „Искам специално да благодаря на г-н Милен Врабевски, защото той помогна за Европейското първенство, на което участвах. Наистина съм му благодарна, защото без него нямаше да е възможно. Изглежда, че не е скъп спорт, но всъщност хотелите, тренировките, компютрите, струват много пари. Родителите ми много ми помат", заяви тя.

На Нургюл й предстои силно състезание в Сърбия, където ще се опита да покрие последната си норма за международен Гросмайстор за мъже. А в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света.

Репортер: Деян Герговски

Целия репортаж гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.