Кметът нарече информацията "фалшива новина"

Столичната община отново атакувана за ремонта на центъра на града - този път заради завишени цени. Администрацията ще обзаведе софиянци и гостите на града с 11 каменни пейки за 10 хиляди лева всяка.

Кметът Йорданка Фандъкова определи медийната информация за скъпото оборудване, като фалшива новина.

по думите й пейки за 10 000 лв. на брой нямало. Сумата била малко над 8000лв., като това не било класическа пейка, а конструкция от излят камък и кашпи, които може да видите тук – на площад „Гарибалди”. Кметът на София е направила и лично разследване дали цялата информация и ценоразписът на двете фирми е налична на сайта на общината. А по повод твърденията, че цените били завишени, тя отсече – не била ценовик и затова ще поиска проверка.

Поръчала ли  е Столичната община безумно скъпи мебели за центъра? Този въпрос се оказа на дневен ред след медийни публикации за това, че Общината ще плати по 10 000лв. за градска пейка, 1000лв. за кошче за боклук и 400лв. за обикновен ламаринен знак.  Днес Йорданка Фандъкова опроверга твърденията.

Фандъкова: До средата на годината 91% от автобусите в София ще бъдат обновени (СНИМКИ)

„Доставка и монтаж на кашпи и пейки от лят камък по архитектурен дизайн, това са кашпите с по няколко пейки, които всички видяхте на „Гарибалди”. Тяхната цена е 8922лв. на целия елемент с няколко пейки отлят бетон, така че, много моля да се интерпретира, дали са много или са малко, аз не мога да кажа”, коментира столичният градоначалник.

В същото време в официална позиция на Столичната община се казва, че в  в зоната на Александър Невски и Военния клуб ще бъдат монтирани 11 броя монолитни каменни елементи с пейки с единична цена 10 218,60 лв. „Иначе хората остават с впечатление, че една обикновена дървена пейка струва 10 000лв., нещо което мен изключително много ме притесни”, обясни още Фандъкова.

Двете фирми изпълнители на поръчката са „ПСТ груп” и „Джи Пи Груп”. Ремонтни дейности „Джи пи груп” ще извършва в „Зона 2”, в района на  ул.”Цар Шишан”, „6-ти септември”, „Солунска” и „Граф Игнатиев”. А „ПСТ груп” ремонтира площад Александър Невски, пл. Народно събрание, градинките на Софийския университет и Кристал. Всичко с европейски пари. След запитване на NOVA от “Джи пи груп” опровергаха твърденията , че ценовата им оферта е била скрита на сайта на общината, като допълват, че елементите и техните цени са вписани в ценовата оферта, включена в документацията на обществената поръчка. Същото днес направи и столичният кмет.

„За съжаление трябва да кажа, че 11:30 в част от твърденията виждам поредна фалшива новина”, категорична бе Йорданка Фандъкова.

За NOVA от “Джи пи груп “обявяват и цените, на които ще монтират 52 броя пейки класически дизайн с единична цена от 1291лв. А доставката на кашпа с пейките за сядане, като тези на площад “Гарибалди” ще струва 8922лв.

Потърсихме за коментар и другата фирма изпълнител на ремонтните дейности в центъра на София. Те казват, че предложените цени са пазарни. А обратните твърдения би следствие на липса на анализ и познаване на тръжната документация и проекта.

Очакваме до дни да научим и какво ще покаже проверката на столичния кмет - завишени ли са цените или не. Като днес самата Фандъкова уточни, че в цената се включва не само доставка, но и монтаж на съоръженията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.