Експерти от НОИ и електронен калкулатор ще смятат при кой метод възрастните хора ще получават по-висока пенсия

Изчисляват пенсиите по две формули. След празниците официално влизат промените в Закона за социалното осигуряване и бъдещите пенсионери вече имат право на избор, кои години от осигурителния им стаж да бъдат взимани предвид.

НОИ ще изчислява пенсията и по стар, и по новия начин, ако хората поискат това, като задължително ще се изплаща по-високия размер.  На местата, където осигурителният институт няма офиси, ще бъдат направени изнесени приемни, които да информират бъдещите пенсионери.

Новата пенсионна формула вече няма да ощетява никого

Хората от НОИ ще обясняват и изчисляват размера на пенсията не само зад бюро, а и на терен.

„НОИ идва при хората с тези консултации. Идеята е да се даде гласност на заинтересованите лица, които да се възползват от услугата за изчисляване на прогнозен индивидуален коефициент”, обясни Огнян Добриков – директор на ТД НОИ - Хасково.

За да се улесни работата по новите правила в офисите на НОИ са отворени специални гишета, за изчисление на прогнозен коефициент и изчисляване на пенсия. Кандидат-пенсионерите трябва да представят цялата документация доказваща кога, колко и срещу каква заплата са работили. Ще бъде необходимо в ново заявление да отбележат и дали искат пенсията им да се изчислява по старата или новата методика.

Новите изчисления на НОИ показват - за пенсионираните полицаи и учители, например, по-благоприятна ще е новата методика, а тези, които са работили в така наречения "категориен труд" ще вземат повече пари, ако се изчисляват по стария начин.

НОИ ще подпомага хората при избора на методика за определяне размера на пенсията

Пенсиите ще се изчисляват и по двете формули до 2023 година. От началото на годината досега вече има близо 4000 нови пенсионери, които могат да поискат преизчисляване по новите правила. От 7 май на сайта на НОИ ще бъде качен и комбинират електронен калкулатор, който ще смята пенсиите и по двата начина, а достъпът до него е с персонален идентификационен код.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.